Een IQ-meting om in de plusklas te mogen: BIZAR!

Het blijft bijzonder dat je als leerling een IQ onderzoek hebt moeten ondergaan om in een PLUSKLAS te mogen van school EN dat je IQ dan ook nog eens harmonisch moet zijn (je verbale capaciteiten -VIQ- moeten ongeveer hetzelfde zijn als je ruimtelijk inzichtelijke vaardigheden PIQ).

Wie heeft deze regels bedacht?

Soms is het de school zelf die deze regel bedacht heeft. De reden: een richtlijn zodat ze kunnen filteren wie wel en wie niet mag, wie het echt nodig heeft.

Dit is bijzonder, temeer omdat het spectrum van bijzonderheden bij getalenteerde, begaafde kinderen op welk vlak dan ook soms helemaal niet tot uitdrukking komt in het IQ.

Daarom beschreef ik eerder hoe belangrijk het is om multidimensionaal en dynamische te kijken en dus ook op deze manier onderzoek te (laten) doen.

Want enkel een IQ-onderzoek geeft te weinig informatie, helemaal wanneer deze test niet in combinatie met andere onderzoeksinstrumenten en andere informatie-bronnen gebruikt wordt. (Zie ook mijn blog over diagnostiek bij hoogbegaafde kinderen).

De diversiteit met betrekking tot talenten en capaciteiten onder leerlingen is groot. Er bestaat NIET zoiets als een DIAGNOSE HOOGBEGAAFDHEID.

Hoogbegaafdheid is een TERM, die het de maatschappij makkelijk maakt om bijv. leerlingen te kunnen helpen wanneer ze vastlopen en het leven niet zo verloopt zoals ze graag wensen. Nederland is gewend om iedereen in hokjes te plaatsen, te oordelen over het gedrag.

Soms kan een oordeel 'handig' zijn, of kom je er gewoonweg niet onderuit omdat er anders geen geld vrij komt voor extra ondersteuning vanuit het passend onderwijs of de jeugdwet.

Vraagt de school toch om een IQ-test? Of heb je een andere vraag naar aanleiding van deze blog?

Neem dan gerust contact met me op. Ik leg de betrokken docenten graag uit dat een onderzoek niet noodzakelijk is om leerlingen te laten profiteren van extra uitdaging.

info@sensable.eu
Sensable Coaching
Contactgegevens
Telefoon+31 (6) 46 05 31 71
E-mailinfo@sensable.eu
Adres Cadier en Keer
 nabij Maastricht
Kvk 62384627
IBAN NL42 RABO 0301 7913 25
 
Openingstijden
Maandag19.00-21.30
Dinsdag19.00-21.30
Woensdag19.00-21.30
Donderdag19.00-21.30
Vrijdag9.00-17.00
Zaterdag9.00-12.30
ZondagGesloten
Overige