ENERGY-Training jongeren (groepstraining) mei 2019

Jongeren groeien op in een wereld vol technologische snufjes die razendsnel prikkels op hen afvuurt. De wereld ligt letterlijk aan hun voeten door internet. De informatie-stroom neemt toe, keuzemogelijkheden nemen toe en men kan zien op social media wat anderen doen. En dan komt de gedachte: dat wil ik ook, dat moet ik ook hebben, dat moet ik ook doen. Maar wat als al deze keuzes je ineens overweldigen? Dat je niet goed meer weet of het een eigen keuze is, of dat jij deze moet maken om bij een groep te horen? Dat alles levert je giga-stress op.

MIND-BOOST
Voor iedereen die eerder een mindfulness-training heeft gevolgd en toe is aan een RE-BOOST is er MIND-BOOST.

Tijdens een dagdeel werk je aan je persoonlijke ontwikkeling door kort en krachtig de oefeningen uit de 8-wekentraining op te frissen. Daarnaast wordt er gewerkt met krachtige visualisatie-oefeningen om jouw droom/verlangen tastbaar te maken. Middels een stappenplan ga je ook daadwerkelijk aan de slag om jouw doel te behalen. Niks is onmogelijk!

Deze BOOST-sessie is zeer intensief, dus zorg ervoor dat je de rest van de dag vrij neemt en geen verplichtingen thuis/werk/privé hebt.
Neem de tijd om de indrukken en inzichten te verwerken.

Na de sessie ga je namelijk met een stappenplan naar huis. Dit plan verandert je leven voorgoed!

Nieuwe trainingen van start Mei 2019
Bij Sensable start vanaf Mei 2019 in de avonduren wederom een mindset-flow-training van 19.00-21.30 uur.
Deze training is voor volwassenen. Tijdens deze training leer je stil te staan bij jouw beren op de weg, zie je je vastgeroeste denkpatronen onder ogen en leer je je energie-lekken op te sporen.
De signalen van je lichaam leer je (h)erkennen en serieus te nemen.

Want als het hoofd niet wilt luisteren...zegt je lichaam vanzelf STOP.

Re-set je mind en kom weer in je FLOW!

Opgeven en/of meer info is mogelijk via info@sensable.eu

Diagnostiek bij vermoedens van begaafde capaciteiten
De eerste vraag die ik als orthopedagoog aan ouders stel wanneer ze vragen of ik onderzoek doe naar hoogbegaafdheid, is:

WAAROM ZOU JE ONDERZOEK WILLEN LATEN DOEN?

Omdat het onderzoek een belasting voor het kind is, vind ik het belangrijk dat er een duidelijke reden aan ten grondslag mag liggen van de vraag. Op deze manier weet je dan als ouder wat je kunt verwachten, ook van een eventuele uitslag en wat de mogelijkheden zijn op het moment dat je de resultaten van een onderzoek teruggekoppeld krijgt.
Een IQ-meting om in de plusklas te mogen: BIZAR!
Het blijft bijzonder dat je als leerling een IQ onderzoek hebt moeten ondergaan om in een PLUSKLAS te mogen van school EN dat je IQ dan ook nog eens harmonisch moet zijn (je verbale capaciteiten -VIQ- moeten ongeveer hetzelfde zijn als je ruimtelijk inzichtelijke vaardigheden PIQ).

Wie heeft deze regels bedacht?

Soms is het de school zelf die deze regel bedacht heeft. De reden: een richtlijn zodat ze kunnen filteren wie wel en wie niet mag, wie het echt nodig heeft.

Dit is bijzonder, temeer omdat het spectrum van bijzonderheden bij getalenteerde, begaafde kinderen op welk vlak dan ook soms helemaal niet tot uitdrukking komt in het IQ.

Daarom beschreef ik eerder hoe belangrijk het is om multidimensionaal en dynamische te kijken en dus ook op deze manier onderzoek te (laten) doen.

Want enkel een IQ-onderzoek geeft te weinig informatie, helemaal wanneer deze test niet in combinatie met andere onderzoeksinstrumenten en andere informatie-bronnen gebruikt wordt. (Zie ook mijn blog over diagnostiek bij hoogbegaafde kinderen).

De diversiteit met betrekking tot talenten en capaciteiten onder leerlingen is groot. Er bestaat NIET zoiets als een DIAGNOSE HOOGBEGAAFDHEID.

Hoogbegaafdheid is een TERM, die het de maatschappij makkelijk maakt om bijv. leerlingen te kunnen helpen wanneer ze vastlopen en het leven niet zo verloopt zoals ze graag wensen. Nederland is gewend om iedereen in hokjes te plaatsen, te oordelen over het gedrag.

Soms kan een oordeel 'handig' zijn, of kom je er gewoonweg niet onderuit omdat er anders geen geld vrij komt voor extra ondersteuning vanuit het passend onderwijs of de jeugdwet.

Vraagt de school toch om een IQ-test? Of heb je een andere vraag naar aanleiding van deze blog?

Neem dan gerust contact met me op. Ik leg de betrokken docenten graag uit dat een onderzoek niet noodzakelijk is om leerlingen te laten profiteren van extra uitdaging.

info@sensable.eu
Hoogbegaafd?!
Wanneer ben je nou precies hoogbegaafd? Hoe weet je of je hoogbegaafd bent?

De wetenschap is er zelf ook nog niet over uit. Er bestaat geen eenduidig concept of een definitie van 'de hoogbegaafde leerling'.

Er zijn verschillende theorieën en modellen en allen leggen ze op een ander aspect de nadruk.

Het meest gangbare op dit moment in Nederland is dat je als professional een multidimensionale, dynamische visie hanteert. De prestaties van een leerling zijn namelijk afhankelijk van aangeboren capaciteiten, persoons- en omgevingsfactoren.
Leren met een IQ boven de 140: een uitdaging
Vandaag heb ik tijdens een begeleidingssessie de vraag gesteld aan een 17 jarige TTO- dropout: Hoe leer je het beste? Wat heb je al allemaal uitgeprobeerd?

De hele koffer met leren-leren strategieën kwam aan bod, maar zoals bij veel HB jongeren met een IQ van boven de 140 bleef ze hangen in 1 strategie omdat deze 'statistisch gezien' in haar hoofd de meeste keren succes op had geleverd: uitgebreide geschreven samenvatting met veel details om maar niks te missen.

Haar uitleg:

'Tijdens een toets klap ik dicht; met kleurtjes, markers en stripverhaaltjes, mindmaps, humoristische opmerkingen bij de tekst etc. zorg ik ervoor dat ik tijdens het leren voor de toets de stof probeer te onthouden om toch nog een paar puntjes op een vraag te kunnen scoren. En bij de toets zelf, zie ik mijn samenvatting in gedachten voor me. Ik weet precies op welke pagina het antwoord staat en welke kleuren en tekens ik gebruikt heb. Alleen weet ik niet welk antwoord de docent wilt horen omdat de vraag multi-interpretabel is. Geen mij maar gewoon een mondelinge toets!'

En het vervelende is: iedere leer-strategie is voor haar niet voor herhaling vatbaar, omdat ze de keer daarna met dezelfde strategie een onvoldoende haalt. Hierdoor wordt ze onzeker en valt ze terug in een oud leer-patroon: de minst risico-volle' manier van leren.

Ze vertelt dat ze al weet dat ze blijft zitten omdat ze nu een te grote achterstand heeft opgelopen ten opzichte van haar klasgenoten.

Alleen is het een overdenking waard: haar kalender-en ontwikkelingsleeftijd wordt ten opzichte van haar 'nieuwe klasgenoten' volgend jaar nog groter...haar motivatie neemt al af, de frustratie bij haar en de docenten neemt toe, want het vooroordeel: 'je bent toch zo slim, dan moet je TTO "gewoon" aankunnen',wordt meermaals hardop uitgesproken. Je kan vervolgens raden wat dit doet met haar zelfbeeld en zelfvertrouwen...wordt vervolgd!


Kortom: nog werk aan de winkel als het gaat om awareness mbt Hoogbegaafdheid, wat het inhoud en dat niet iedere hoogbegaafde gelijk is, en ook zij passend onderwijs nodig hebben!
Ben jij klaar voor een Positieve Gezondheid?
-Wil jij je GEZONDHEID & VITALITEIT verbeteren? En niet voor even, maar voor heel je leven?

-Je kunnen aanpassen aan alle uitdagingen die het leven je voorschotelt?

-Zelf de regie hebben en houden over je leven, ook als er sprake is van een tegenslag op welk vlak dan ook?


Sensable zet zich in om een duurzaam en blijvend effect te hebben op iedereen, zodat je kan blijven participeren in de maatschappij en je talenten niet onbenut blijven.

Wij lopen even met je mee, leren je om voor jezelf de handleiding te schrijven, zodat je het daarna zelf kan blijven uitvoeren. Autonomie is een kernwoord in onze begeleidingen.

-Gezondheid
-Relaties
-Werk
-Financiën


Meer info?
www.sensable.eu
info@sensable.eu
06-46053171
Workshops Mindfulness 2019
Wil jij je brein ontwarren en rust gunnen? Meer ruimte creëren voor jezelf?

Sensable organiseert wederom diverse workshops waarin je op een leuke en ontspannen manier kennis maakt met mindfulness.

Tijdens deze twee uur durende bijeenkomst oefen je met diverse werkvormen, waaronder aandachtsoefeningen. Ook krijg je handvatten aangereikt over hoe je 'meer mindful' kunt leven op steeds meer momenten in je leven.

Prijs: 15,-

Tijdstip: 10.00-12.00u op zaterdag

Workshops gaan door vanaf 4 deelnemers

Aanmelden en info
via info@sensable.eu
Hoogsensitief of hooggevoelig
Een hoogsensitief persoon of hsp is een term uit de psychologie die in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine N. Aron en staat voor (Engels): highly sensitive person, oftewel 'zeer gevoelig persoon'.

In het Nederlands wordt highly sensitive person vertaald als hoogsensitief persoon of hooggevoelig persoon. Vaak wordt hoogsensitiviteit verkeerd geïnterpreteerd als een stoornis, terwijl het een normaal verschijnsel is.

Bekijk eens gerust het filmpje


Voor meer informatie over emotie-regulatietrainingen: info@sensable.eu
Verkooppunt Schatgravers
Sensable is officieel een verkooppunt in Limburg voor het spel 'Schatgravers'.

Schatgravers is een kaartspel. Het spel bestaat uit karweikaarten, dit zijn opdrachten die zijn verdeeld in prikkelende en levensomhelzende thema’s. Ook zijn er schatkaarten, hier staan waardevolle eigenschappen op om van en met elkaar te ontdekken.

Schatgravers laat je op dynamische wijze verbinden met jezelf en de ander. Of je het nou speelt voor de gezelligheid of met een vooropgezet doel, de uniek versterkende combinatie van de karweikaarten en schatkaarten raakt alle deelnemers (jong en oud-er). Intussen blijf je dus nadenken over jezelf, maar ook over anderen.
Je wordt volgegoten met welgemeende en onderbouwde complimenten. Je krijgt een completer beeld van jezelf en je medespelers, maar stiekem ook van andere mensen om je heen.

Je zult verrast worden door je eigen en andermans kwaliteiten en het ontdekken van klein geluk op speelse wijze.

Check hier een videofragment waarin de maaksters het spel aan je uitleggen:
vimeo.com

Wil je zelf een keer kennismaken met het spel? Neem gerust contact op.
Workshop en training Mindful opvoeden
Opvoeden is alles behalve relaxed in deze tijd. Ervaart u, als ouder, stress bij de opvoeding? Lees dan verder!

Terugkom bijeenkomsten
De terugkom bijeenkomsten zijn bedoeld om je Mindfulness beoefening te ondersteunen en te verdiepen. Veel mensen ervaren het samen met anderen oefenen als inspirerend. Als je een tijdje niet geoefend hebt, kan deelname aan een van deze bijeenkomsten je stimuleren om de draad weer op te pakken. De bijeenkomsten zijn gebaseerd op de oefeningen die je kent vanuit de training zoals de bodyscan of yoga, zitmeditatie, een variatie op de zitmeditatie.

*Kosten: losse bijeenkomst 20,-
*Tijdstip: zaterdag ochtend 10.00-12.00u
*Minimaal 4 maximaal 12 deelnemers
*Vooraf aanmelden via het aanmeldingsformulier.

Deze bijeenkomsten worden 4x per jaar georganiseerd. Heb je interesse? Neem dan vrijblijvend contact op.
Samenwerkingspartners
Haal jij uit je leven wat erin zit?
Op privé en werk-vlak?
Weet jij wie je bent, wat je wilt?
Nee? Nog niet helemaal?
Of denk je dat je op de goede weg bent en wil je eens een keer sparren?

Om je nog beter van dienst te kunnen zijn, werkt Sensable samen met:

* Time 27 loopbaancoaching
www.time27.nl


Aarzel niet, neem contact op en word wijzer.
Werk aan je eigen ontwikkeling, want je bent het waard!
De kracht van kwetsbaarheid
We hebben allemaal onze kwetsbaarheden, groot of klein, kennen schaamte. Maar hoe kunnen we hiermee omgaan?

Brene Brown, een wetenschapper in hart en nieren, laat het zien in dit mooie filmpje dat het kijken waard is. Ga ervoor zitten, je zult versteld staan!

Kwetsbaarheid:
www.ted.com

of

Schaamte:
www.ted.com
Foto's
De foto's die Sensable heeft mogen gebruiken, zijn gemaakt door Marcel Ohlenforst. Kijk gerust eens op zijn site!

www.marcelohlenforst.nl
Sensable Coaching
Contactgegevens
Telefoon+31 (6) 46 05 31 71
E-mailinfo@sensable.eu
Adres Cadier en Keer
 nabij Maastricht
Kvk 62384627
IBAN NL42 RABO 0301 7913 25
 
Openingstijden
Maandag19.00-21.30
Dinsdag9.00-17.00
Woensdag19.00-21.30
Donderdag19.00-21.30
Vrijdag9.00-17.00
Zaterdag9.00-12.30
ZondagGesloten
Overige